Fysioterapeutin matka yleisurheilun EM-hallikisoissa

10.03.2021
Kisahalli
Kisahalli

Maaliskuun 2021 alussa itselle tarjoutui uusi työhaaste ja kokemus. Puolan Torúnissa järjestettiin 4.-7.3.2021 yleisurheilun EM-hallikisat ja siihen liittyen Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen soitteli vähän reilu viikkoa ennen kisoja ja kyseli olisinko päässyt urheilijoiden mukaan fysioterapeutiksi. Suostumus reissuun ja pienen järjestelyn kautta oma kalenteri 1,5vko ajalta tyhjäksi.

Korona-aika tuo tällä hetkellä omat haasteensa ja mutkansa kaikkeen, niin myös kisareissuun. Olen saanut vältettyä koronatestaukset ennen reissua, mutta ennen lähtöä piti käydä PCR-testi ottamassa ja täytellä terveyskysely. Keskiviikkona 3.3. lähdimme Jyväskylästä puolen päivän aikoihin ajelemaan kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa, jossa kokoonnuimme joukkueen kanssa. Samalla sain vastuulleni matkahoitopöydän sekä fysiorepun. Lensimme Suomesta Varsovaan, josta jatkoimme bussilla Torúniin. Perillä ensimmäisenä koronatestiin ja tuloksia odottelemaan. Tulosten saavuttua akreditointi ja suunta kohti hotellia.

Koronatestauspaikan sisäänkäynti
Koronatestauspaikan sisäänkäynti
Koronatestauspaikat
Koronatestauspaikat
Testitulosten odotusta varten karsinat parkkihallissa
Testitulosten odotusta varten karsinat parkkihallissa
Marjan ja minun huoneessa pesutilaratkaisut olivat astetta erilaisemmat mihin tottunut
Marjan ja minun huoneessa pesutilaratkaisut olivat astetta erilaisemmat mihin tottunut

Hotellilla olimme suurin piirtein yhden aikoihin Puolan aikaa (Suomen aikaa +1h) ja nukkumaan. Seuraavana päivänä aamupäivästä alkoikin jo hommat. Olin suomalaisten urheilijoiden käytettävissä kisojen aikana hallilla ja muut ajat hotellilla. Aamupäivisin hotellilla tuli tehtyä valmistavia käsittelyitä, hallilla kisaverkkaan valmistavia/herätteleviä käsittelyitä sekä kevyitä kisan jälkeisiä ravisteluja. Myös iltaisin hotellilla oli palauttavia käsittelyitä tiedossa. Minun lisäkseni Tuomas Sallinen oli fysion roolissa etenkin hotellilla, hallilla hän toimi pääasiassa valmentajan roolissa. Työmäärä pysyikin näin inhimillisenä kun sai vähän jaettua hommia.

Käsittelyiden lisäksi fysion rooli kisareissuilla on teippaukset, verkoissa apuna oleminen sekä etenkin urheilijoiden psyykkaaminen ja tukena oleminen. Pääasiassa hallilla ollessa aika kului omassa fysiokopissa (verkka-alueen yhteydessä joka maalla oli omat pienet rajatut kopit), mutta kyllä siellä kerkesi myös kisoja katsomaan. Puhelin piti olla vain lähellä ja viestin tai soiton saapuessa nopeasti paluu verkkahallin puolelle.

Anniinan verkan apuna ''tolppana''
Anniinan verkan apuna ''tolppana''
Joukkueiden kopit verkkahallin puolella
Joukkueiden kopit verkkahallin puolella

Osa urheilijoista (Jyväskylästä olevat) ja taustoista Tuomon lisäksi psyykkari Marja oli entuudestaan tuttuja. Reissun aikana olikin hienoa päästä tutustumaan urheilijoihin ja valmentajiin. Monenlaisia persoonia ja erittäin huippuja tyyppejä! Alussa mietin että pääsenkö miten porukkaan mukaan ja otetaanko miten vakavasti kun nuorena uutena fysiona reissuun on mukaan lähtenyt. Päivien kuluessa kuitenkin epäilykset hälvenivät ja koin, että minut on otettu hyvin vastaan ja moni etenkin naisurheilijoista koki hyvänä vaihteluna että yhtenä fysiona on mukana nainen. Taustaporukan henki oli erittäin hyvä ja porukalla tsemppasimme ja autoimme urheilijoita koko matkan ajan.

Koronan takia kaikki ylimääräiset kontaktit oli pyritty minimoimaan ja kisoissa oli tietty ''sanitary protocol'' mihin lukeutui mm. maskin käyttö aina paitsi syödessä tai urheillessa. Hotellimme sijaitsi noin 6km päästä hallista keskellä ei mitään eli siellä muutamien muiden maiden joukkueiden kanssa sai olla aika omassa koronakuplassaan. Hallilla oli myös huomioitu oma kuplansa ja järjestäjät vaativat alussa mainitut koronatestit sekä jos oli pidempään niin myös ns. välitestin. Hallille mennessä järjestäjät välillä mittasivat myös lämmön.

Hotelli Rubbens & Monet
Hotelli Rubbens & Monet
Ohjeistuksia oli joka paikassa
Ohjeistuksia oli joka paikassa

Päivät olivat pitkiä. Lähtökohtana oli että lähden ensimmäisenä kilpailevan suomalaisen mukana hallille ja tulen viimeisten mukana pois. Päivät kuitenkin elivät urheilijoiden tarpeiden mukaan ja välillä sai itsekin sen myötä jopa hengähtää.

Lauantaina 6.3. oli paluuta varten PCR-testi taas tiedossa. Paluumatka alkoi ma aamuna 4.00 (Suomen aikaa 5.00) ja reitti sama kuin tullessa. Kotiin pääsy 17.30 ja karanteeniin. Nyt odotellaankin että huomenna pääsee taas koronatestiin ja saisi siten karanteenin purettua.

Reissu tiivistettynä fiiliksistä: väsynyt mutta onnellinen. Suuria tunteita, onnistumisia, jännitystä, yhdessä tekemistä, toisen kannustamista. Hienoja hetkiä ja ihmisiä. Tällaisia kokemuksia ei vaihtaisi mihinkään!

Yhteistyöurheilija Nooralotta oli 60m aitojen EM 4.
Yhteistyöurheilija Nooralotta oli 60m aitojen EM 4.
Viimeinen joukkuepalaveri sunnuntai-iltana hotellilla
Viimeinen joukkuepalaveri sunnuntai-iltana hotellilla