FysioMotive

Akupunktio

Akupunktio on keino, jota hyödynnämme FysioMotivella tuki-ja liikuntaelinvaivojen hoidossa omana hoitomuotonaan sekä tarvittaessa osana fysioterapiaa. Kyseessä on vanha kiinalainen hoitomuoto, jossa potilaalle laitetaan neuloja tarkoin määriteltyihin pisteisiin. Kiinalaisen perinteen mukaan nämä pisteet määräytyvät kehon elimiä kuvaavien meridiaanien mukaan.

Akupunktio helpottaa kipua ja särkyä sekä rentouttaa niin lihaksia kuin koko kehoa. Parhain teho saadaan akuuteissa kiputiloissa, mutta se sopii myös päänsäryn ja migreenikivun hoitoon. Jos kärsit stressistä, korkeasta verenpaineesta tai poskiontelontulehduksista, suosittelen kokeilemaan tätä hoitomuotoa.

Akupunktiolla on useita erilaisia vaikutusmekanismeja. Ensimmäinen näistä on porttikontrolliteoria. Siinä voimakas ärsytys (tässä tapauksessa akupunktioneula) jostain päin kehoa estää kipuaistimuksen kulun aivoihin. Tämän seurauksena aivoissa vapautuu lisää endorfiiniä, verenvirtaus kudoksissa lisääntyy ja tämän myötä lihaksisto rentoutuu. Akupunktio stimuloi myös CGRP-hormonin vapautumista, jonka myötä verisuonet laajenevat ja saadaan tulehduksia rauhoittava vaikutus.

Hoitoa annetaan yleensä sarjoina, esimerkiksi 3-10 hoitokertaa noin viikon välein.